Et helt enkelt brød, baseret på få ingredienser – mel, vand og gær basalt set, en klassisk type brød som bages uden salt og er især karakteristisk for det centrale Italien. Dette brød stammer fra Toscana, og er det brød som ofte bruges til Bruschetta – de små skiver af ristet brød med hvidløg og hakkede tomater.
Den klassiske form er som oftest et rundt brød, men her har jeg lavet det som et ovalt brød da jeg synes at det giver bedre skiver brød, som ikke bliver så lange. Men det er jo op til smag og behag, og italienerne bager det også lige så ofte i en mere aflang form.



Toscansk landbrød
Udstyr
- Røremaskine
- Hæveskål
Ingredienser
Fordej
- 170 g hvedemel tipo 1
- 3,5 dl kogende vand
Hoveddej
- 20 g frisk gær
- 370 g hvedemel tipo 1
- 5 dl vand
- 1 portion fordej
Sådan gør du
Fordej
- Bland mel med det kogende vand, og rør det godt sammen. Lad stå i ca. 3 minutter.
- Ælt dejen godt til den har en ensartet konsistens og glat overflade. Læg dejen i en hæveskål, og stil den tildækket ved stuetemperatur i ca. 10 timer.
Brøddej
- Rør gæren ud i det lune vand til det er opløst.
- Tilsæt fordejen sammen med mel, ælt det sammen på røremaskinen ved medium hastighed i ca. 8 minutter. Dejen skal være elastisk og have en glat overflade.
- Form dejen til en kugle og læg den i skål som er smurt med olie på indersiden. Skålen stilles tildækket ved stuetemperatur i ca. 1,5 time.
- Tag dejen ud af skålen og læg den på et meldrysset bord, form dejen til den ønskede form. Brødet lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, lad det stå og hæve i 1 time, eller til det er hævet til dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 220℃, sæt brødet i ovnen og lad det bage i 10 minutter. Skru ned for temperaturen til 180℃ og bag brødet i yderligere 30 minutter til det er sprødt og gennembagt.