Rosinboller er noget som jeg husker fra min barndom og familiefødselsdage, hvor de blev serveret halveret og med et godt lag smør på. Det er en bolle som består af hvid dej med en tæt og blød krumme, en sødlig bolle som er nem at spise og smager godt med koldt smør og måske hjemmelavet marmelade.
Rosinboller er nok også en del af den danske hygge, for det er noget som vi forbinder med familie og gode minder, og så smager de bare godt.



Rosinboller
Ingredienser
- 50 g Gær
- 1 kg Hvedemel
- 70 g Smør
- 6 dl Mælk
- 1 tsk Salt
- 2 tsk Sukker
- 100 g Rosiner
Sådan gør du
- Smelt smørret i en lille gryde eller i mikroovnen, tilsæt mælken og opvarm til den er fingervarm.
- Smuldr gæren i mælken, og rør rundt til det er opløst. Tilsæt størstedelen af melet, sukker og salt – bland sammen og tilsæt mere mel hvis dejen er for våd.
- Til sidst vendes rosinerne forsigtigt i dejen, og fordeles godt. Læg dejen i en skål og stil den lunt i ca. 1 time til dejen er hævet til dobbelt størrelse
- Fordel dejen i 20 lige store portioner, som formes til boller og sættes på en bageplade. Lad bollerne hæve i 20 minutter.
- Pisk ægget sammen og pensl bollerne med ægget – du kan også undlade ægget hvis du ønsker en naturlig gylden farve.
- Bag bollerne i ovnen ved 200 grader i 12 – 15 minutter til de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle.